BLOGS | Gisteren, morgen en vandaag


Morgen

Er was eens een klein bovenkamertje in Amsterdam Oost. Ooit werd er hard in gestudeerd en later ook gewerkt. Maar uiteindelijk kwam het kamertje leeg te staan. Een schande vond men, dus werd er via social media een nieuwe functie voor bedacht: een conceptueel mini-event waarin koken, kunst en muziek samen komen.

Nu zijn we alweer de laatste nieuwe editie aan het ontwikkelen en is het tijd om vooruit te kijken. Waar gaat het heen met dit project? Blijven we gezellig in dit kleine bovenkamertje? Of zijn we dat misschien een beetje aan het ontgroeien? In ambitie zien we die groei mogelijkheden zeker. En in potentie is die er ook. Maar om die potentie waar te maken moeten er dingen gebeuren. Stappen gemaakt worden.


Eerst maar iets over de ambitie vertellen. Het project is heel intuïtief ontsproten uit mijn eigen 'bovenkamer'. Met een paar dingen voor ogen. Eerst en vooral moet het een creatieve vrijplaats zijn. Een plek waar, door het kruizen van disciplines, juist de kaders van creatieve geesten opgerekt kunnen worden!

Voor de bezoekers is het een theatrale beleving die op meerdere zintuigen aanspreekt. Door de samenwerking tussen kok, kunstenaar en muzikant kan dat. En door het maken van dergelijke gelaagdheid komt de boodschap zoveel krachtiger aan. Zonder dat we daarvoor heel luid hoeven te roepen. Dat is het idee. En..dat werkt!


Het concept ‘staat’ met nu bijna 4 verschillende edities. Bezoekers zijn na afloop enthousiast en ook geraakt. De makers verlaten het kleine bovenkamertje iedere keer met een gelukzalige glimlach op het gezicht. En ik? Ik ben van begin tot eind in een woord: Gelukkig.

Dus als bedenker en regisseur wil ik natuurlijk meer. Bigger! Better! Faster! More! Hoe ik dat voor elkaar ga krijgen weet ik nu nog niet. En misschien lukt mij dat ook niet alleen. De mooiste dingen ontstaan toch vaak uit samenwerkingen. Dus daar zoek ik nu naar. Naar manieren om terecht te komen op bijvoorbeeld theaterfestivals. Of op andere plekken waar een zinnenprikkelende theatrale beleving op zijn plek is...

Dat zal niet morgen al gelukt zijn, maar overmorgen misschien?


Mariska Mell, conceptmaker & regisseur van indeBOVENkamer
Vandaag

Vanuit het artistiek idealisme waarmee het allemaal begon, is er nu ambitie ontsproten. Want, hoe tof is het om van indeBOVENkamer een nieuw (Amsterdams) begrip te maken?!

De try-out editie 'Zwart Huisje'  overtuigde het Amsterdams Fonds voor de Kunst genoeg om vier nieuwe edities mogelijk te maken. Deze edities krijgen allemaal een eigen kleur. Want iedere artiest uit zijn creativiteit op een andere manier. En ook het publiek kent zijn persoonlijke voorkeuren. ‘Voor ieder wat wils’, toegepast in de kunstsector.


De ontwikkeling van iedere editie is een heel proces. Inspirerend, leuk en leerzaam. Het eerste doel is geweest om een aantal creatieven een vrijplaats te bieden. Een podium voor experiment en een conceptuele uitdaging. Inmiddels is duidelijk dat het creëren van een goede beleving voor het publiek regie nodig heeft. Het is dus steeds een spannende speurtocht naar de rekkelijkheid van de benodigde kaders.


Ook het in de markt zetten van een nieuw event is een spannend zoeken. Met een concept dat nog nooit vertoond is, en de invulling nog in de maak. Vind maar eens een copywriter die een inhoud-die-er-nog-niet-is  in een aanlokkende tekst weet te vertalen. 

Gelukkig levert de samenwerking met artiesten uit verschillende disciplines een groot natuurlijk netwerk op. En zijn er natuurlijk de heel nieuwsgierige mensen, zeker hier in Amsterdam, die zich graag laten uitdagen om ergens als eerste voeten op aarde te zetten. De wankele stappen in het net geplante gras. Dat is tegelijk een mooie metafoor voor waar dit event nu staat. De eerste stappen zijn gezet, het gras is ingezaaid. Laat het maar stevig wortelen en opkomen!


Mariska Mell,   conceptmaker & regisseur van indeBOVENkamer
Gisteren

Het begon allemaal met een lege kamer en wat artistiek idealisme. De bovenkamer kwam begin vorig jaar leeg te staan toen ik een eigen kantoorruimte ging huren. Een leegstaande kamer in Amsterdam kan niet en dus moest er een invulling bedacht worden. De oproep op Facebook  leverde allerlei wilde ideeën op.

Van peeskamer voor piloten -het kamertje zit op twee hoog achter- tot krokodillenhouderij. Expositieruimte kwam ook als suggestie voorbij.

En hoewel minder spannend, klonk dat gezien mijn eerdere carrière als tentoonstellingsmaker, eigenlijk wel logisch! Maar het zou dan wel meer worden dan een beetje schilderijtjes ophangen...


De kunstsector staat onder druk. Creativiteit wordt steeds vaker toegepast ingezet en gewaardeerd. Dat is heel goed! Maar het heeft tegelijkertijd ook een nadeel. Namelijk dat creativiteit steeds minder vrijelijk beoefend wordt. En dat is juist hoe creativiteit floreert.

Het bovenkamertje moest dus ruimte gaan bieden aan een vrije beleving van creativiteit. En ook echt een impuls geven aan de makers.

Om dit voor elkaar te krijgen worden ‘artiesten’ uit verschillende disciplines uitgenodigd om samen te werken. De prikkel die dat geeft werkt heel inspirerend.


indeBOVENkamer is dus niet ontstaan om haar bezoekers te bedienen, maar juist de makers! Het avontuur dat hieruit ontstaat is wat dit event uniek maakt. En de bezoeker? Die komt zeker ook aan zijn trekken. Als je durft tenminste. Want iedere editie werken kok, kunstenaar en muzikant er samen aan om ook jullie kaders op te rekken. Door smaakmakend te zijn en zinnenprikkelend..en meer.


Mariska Mell,  conceptmaker & regisseur van indeBOVENkamer

indeBOVENkamer is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

<      HOME.htmlHOME.htmlshapeimage_1_link_0
MELD je aan voor de nieuwsbrief om altijd als eerste op de hoogte te zijn van het laatste nieuws en win acties.http://indebovenkamer.tumblr.com/http://idbk.us6.list-manage1.com/subscribe?u=069a006f4e&id=c9164e9706shapeimage_2_link_0